In de directe omgeving van het Glenfinnan Viaduct is veel meer te zien.
Neem wel even je portomonee mee als je in details dingen wil gaan bekijken want soms vragen ze er wat Ponden voor om een en ander te mogen bekijken.

Bij het viaduct ligt namelijk ook het Glenfinnan momnument, om de toren te mogen beklimmen en het museum te mogen bezoeken mag je een toegangsprijs betalen.
Dit hebben wij niet gedaan, wel hebben we om de toren van het monument heen gelopen, dit was namelijk wel gratis 😉

Het monument herinnert aan de Jakobitische opstand van augustus 1745.
Op de plek waar nu het momument staat sarte Prins Charles Suart zijn opstand, om z’n vaders plek op de Britse troon op te eisen.
De opstand begon met ca 50 MacDonals, maar groeide in een klein jaar naar een duizend man sterk gezelschap.

Nadat ze zich moed hadden ingedronken met de nodige brandy trok men op 16 april 1746 ten strijden, ondanks de dappere poging eindigde dit in een groot bloedbad.
Niet alleen raakte veel mensen hun dierbaren kwijt, ook de Schotse Highlands verloren.
Na deze nederlaag werd het Clansysteem afgeschaft, en kwam er 11 jaar lang een verbod op de Tartan (Schotse rok in ruitenstof) en de doedelzak werden 11 jaar verboden.

Over deze opstand en zijn verloop is in het museum veel meer te vinden, mocht je meer willen weten over deze bijzondere plek, bezoek dan de webpagina van The National Trust for Scotland for Places of Historic Interest or Natural Beauty


Mocht je deze plek bezoeken, dan wil ik je ook adviseren even het wandelpad op te lopen achter het restaurant/bezoekerscentrum.
Trek even stevige wandelschoenen aan, na een korte, middelmatig stevige klim, kom je op een uitkijkpunt waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt over het Glenfinnan Viaduct, het monument en Loch Shiel.
Ook dit meer is trouwens een Harry Potter filmlocatie, Loch Shiel is het decor geweest als het grote meer voor Zweinstein/Hogwarts.
De studenten varen hier met hun 4 persoons boten naar hun school, ook zitten ze vaak aan de oevers hun huiswerk te maken of maken een leuk ommetje.